Menşe ve Dolaşım Belgesi Otomasyon Sistemi (MEDOS)

Menşe ve Dolaşım Belgeleri Otomasyon Sistemi (MEDOS), Ticaret Bakanlığı’nın koordinatörlüğünde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından A.TR Dolaşım Belgeleri ve menşe ispat belgelerinin ihracatçı firmalar ve/veya temsil ettikleri firmalar adına gümrük müşavirleri tarafından elektronik ortamda düzenlenmesi, onaylanması ve ilgili gümrük idareleri tarafından vize edilmesini sağlayan bir otomasyon projesidir.

Bu kapsamda, 14 Mayıs 2018 tarihi itibariyle A.TR Dolaşım Belgeleri, 9 Temmuz 2018’den itibaren EUR.1/EUR.MED Dolaşım Belgeleri ve 17 Eylül 2018 tarihi itibariyle de Malezya Menşe Belgesi, İran Menşe İspat Belgesi ve D-8 Menşe İspat Belgesi MEDOS üzerinden düzenlenmeye başlanmıştır. Bu belgeler dışında kalan Menşe Şahadetnamesi ve Özel Menşe Şahadetnamesi (Form-A) ise 30 Ekim 2018 tarihinden itibaren gerek manuel gerekse elektronik olarak MEDOS üzerinden düzenlenmeye başlanmış olup, 8 Nisan 2020 tarihinde itibaren sadece MEDOS’tan düzenlenmeye başlanmıştır.

İhracatçılarımız tarafından ilgili belgeler elektronik ortamda doldurduktan ve ilgili belgeler MEDOS’a yükledikten sonra onay işlemleri için yine elektronik ortamda Odamıza gönderilmektedir. Sistem üzerinden gerekli inceleme yapıldıktan  ve ilgili belgeye onay verildikten sonra yine elektronik ortamda ilgili gümrük idaresi tarafından vize işlemleri tamamlanmaktadır.

MEDOS’a kayıt yaptıracak üyelerimizin aşağıda yer alan Başvuru Formu doldurup ihracatdestek@otso.org.tr mail adresine göndermeleri gerekmektedir.

MEDOS kullanma kılavuzu için Tıklayınız

Telif hakkı © 2022 OTSO | Ordu Ticaret ve Sanayi Odası