ETSG SEKTÖR DUYURUSU

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından Odamıza iletilen yazıda;

Ticaret Bakanlığımdan alınan ilgide kayıtlı elektronik postada, sanayicimizin ihtiyaç duyduğu hammadde ve yarı mamul niteliğindeki sanayi ürünlerine ilişkin her yıl 1 Ocak ve 1 Temmuz tarihlerinde yürürlüğe girecek şekilde yapılan üretimi olmayan ürünlerde askıya alma, üretimi tüketimi karşılamayan ürünlerde ise tarife kontenjanı başvurularının, ülkemiz temsilcilerinin de yer aldığı bir toplantıda Avrupa Komisyonu tarafından müzakere edilerek karara bağlandığı belirtilmiştir.

Elektronik postada, ekte bir örneği sunulan ve halihazırda gümrük vergisi askıya alınmış olan eşya listesinde, AB ithalat değeri 15.000 avro'nun altına düştüğü için Komisyon tarafından 2021 Ocak döneminde listeden çıkartılması kabul edilen eşyanın kırmızı ile renklendirildiği ifade edilmiştir. Bununla birlikte, hali hazırda AB ithalat değeri 15.000 avro'nun üstünde olup, süresi 5 yıl uzatılan ürünler ile 1 veya 2 yıl daha uzatılacak olan ürünlere de ekteki listede yer verildiği vurgulanmıştır.

Odanızın ilgili üyelerinin, ekli listede sunulan ve daha sonraki dönemlerde de askıya alma sisteminde yer alması istenilen ürünlere ilişkin olarak Ticaret Bakanlığı'na temdit (uzatma) başvurusunda bulunması gerekmektedir.

Bu kapsamda askıya alma sistemine ilişkin detaylı bilgi için 2020/18 sayılı Askıya Alma Sistemine İlişkin Tebliğ (İTHALAT: 2020/18) incelenerek başvuruların anılan Bakanlığa yapılması gerekmekte olup, başvurulara ilişkin bilgi, tarih ve formlara https://www.ticaret.gov.tr/ithalat/askiya-alma-ve-tarife- kontenjani/askiya-alma-sistemi adresinden ulaşılabilmektedir.

Ağustos 2021