Uluslararası Eşya Taşımacılığı / Hazar Geçişleri

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından Odamıza gönderilen yazıda;

Bilindiği üzere, 24.7.2008 tarihli ve 8635 sayılı Makam Oluru gereğince, kara sınır kapılarımızda geçerli olmak üzere (UBAK İzin Belgesi ile yapılan taşımalar hariç), yurt dışına çıkış yapan Türk plakalı çekicilerin aynı römork/yarı römork ile ülkemize dönüş yapma zorunluluğu bulunmaktaydı.

Diğer yandan, 24.3.2017 tarihli ve 20804 sayılı Makam Oluru ile Hazar denizinde yarı römork taşımacılığı yapacak firmalar, kendi firmalarına kayıtlı her bir çekici+yarı römork değişikliği için Bakanlığımızdan izin almak kaydıyla söz konusu uygulamadan muaf tutulmuştur.

Bununla birlikte, COVID-19 salgınının tüm dünyayı etkisini göstermeye devam etmesi ve Türkmenistan güzergahının komple taşıtlara (çekici+yarı römork) trafiğine halen kapalı olması nedeniyle, özellikle Hazar Denizi üzerinden Orta Asya ülkelerine yarı römork (dorse) taşımacılığı yapan firmalarımızca Bakanlığımıza yapılan çekici+yarı römork değişikliği başvurularında ciddi artış yaşandığı belirlenmiştir.

Bu çerçevede, bu güzergahı kullanan firmalarımıza kolaylık sağlanması ve taşımalarını daha hızlı, verimli bir şekilde gerçekleştirerek operasyonlarının verimliliğini arttırabilmeleri amacıyla, Gürcistan`a açılan sınır kapılarımızdan Hazar güzergahı (Gürcistan-Azerbaycan-Hazar Denizi-Türkmenistan) kullanılarak Türkmenistan, Özbekistan, Kırgızistan, Tacikistan, Kazakistan, Afganistan varışlı taşımalarda geçerli olmak üzere, yurt dışına çıkış yapacak Türk plakalı çekicilerin, Bakanlığımıza ayrıca başvuru yapmasına gerek duyulmaksızın, kendi firmalarına (grup firmaları dahil) kayıtlı başka bir römork/yarı römork ile ülkemize dönüş yapmalarına (96 saatten önce dönüş yapmamaları ve Azerbaycan-Türkmenistan Ro-Ro kullanımına ilişkin belgelerin Bakanlığımızca sonradan yapılabilecek kontroller için muhafaza edilmesi kaydıyla) 24/9/2020 tarihli ve 53210 sayılı Makam Oluru ile müsaade edilmiştir.

Aralık 2020

Parçalı bulutlu